Kossan på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT
De planerade kontrollerna av djurskyddet halkar efter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svårt hinna med planerade djurskyddskontroller

"Tufft även i år"
2:32 min

Istället för att åka på de planerade kontrollerna tvingas länets djurskyddsinspektörer att åka på de mest akuta ärendena.

Förra året åkte länsstyrelsens inspektörer på 130 akuta ärenden. Under samma period hann man bara med 39 av de planerade kontrollerna.

Enligt länsveterinär Björn Dahlén har obalansen uppstått eftersom det varit många som larmat inspektörerna till olika platser, men det har också varit ett antal ärenden som tagit lång tid.

Inte välkomna
Konsekvensen blir enligt Dahlén att man inte får en bra koll på hur djurskyddet ser ut i Blekinge, samtidigt som situationen också blir ansträngande för inspektörerna.

– Vid de akuta ärendena är man inte alltid välkommen och det kan vara ganska jobbigt för personalen.

Obalans även i år
Det finns en överenskommelse landets länsstyrelser emellan att det ska vara en balans mellan anmälningsärenden och de planerade kontrollerna, men så blev det alltså inte i Blekinge under förra året.

Inte heller i år ser det ut att bli balans för enligt Björn Dahlén börjar det vara en ganska stor övervikt på de akuta ärendena redan nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".