Tävling ska få idrottsanläggningar rökfria

3:28 min

Nu ska idrottsanläggningarna och miljön runtomkring bli helt rökfria, det är i alla fall en önskan från projektet Tobaksfria barn och unga i Blekinge. 

För att få med sig idrottsföreningarna på tåget så testar man nu ett nytt grepp med en tävling.

Det som krävs för att kunna vara med och tävla är bland annat att idrottsföreningen tar ett styrelsebeslut om en rökfri anläggning och hänger upp affischer med informationen. Därefter lottas det fram vilken förening som vinner 5 000 kronor till sin verksamhet.

– Föreningarna som vi hittills har kontaktat har varit väldigt positiva, säger Carin Håkansson som är projektledare.  

Hon berättar vidare att det framförallt är publiken som kommer till evenemangen som röker mest och hoppas på att projektet ska leda till att rökningen minskar.

– Framförallt hoppas vi att den flyttas bort från entréerna så att barn och unga som passerar ska slippa utsättas för den passiva rökningen. Vi vill få till en normförändring. Det ska kännas fel att röka i samband med idrott.

Och hur ska ni följa upp projektet så att det verkligen hålls rökfritt?

– Blekinge idrottsförbund är en drivande kraft i det här och kommer ligga på sina föreningar, sen får vi väl åka ut och kontrollera, säger Carin Håkansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista