Tiina Oras tvingas pendla från Kalmar till jobbet i Karlskrona.
Tiina Oras tvingas pendla från Kalmar till jobbet i Karlskrona. Foto: Monika Titor/ Svewriges radio

Kräver inkomst minst tre gånger hyran

"Det finns ingen sådan rekommendation"
3:09 min

Nu när det är bostadsbrist i länet kan hyresvärdarna välja och vraka bland de många sökande. Flera privata hyresvärdar i Karlskrona kräver tre gånger så hög inkomst som hyra.

En av dem som har svårt att få en lägenhet är Tiina Oras som dagligen pendlar till jobbet i Karlskrona från Kalmar.

– Jag bor i Kalmar just nu men jag började leta lägenhet här i mars när jag fick jobbet. Just nu kör jag bil mellan Kalmar och Karlskrona, säger hon.

Pendlar från Kalmar
Tiina Oras är ensamstående med en dotter på tio år. Hon har nyligen fått jobb i Karlskrona men inte heltid. Hon jobbar tre, fyra dagar i veckan. Och eftersom hon varken är fastanställd eller har en lön som motsvarar det som hyresvärdar kräver, så har hon svårt att få en lägenhet i Karlskrona där jobbet finns. Så hon fortsätter att pendla från Kalmar.

Lön minst tre gånger hyran
I Karlskrona har flera privata hyresvärdar ett inkomstkrav på minst tre gånger hyran och har man inte det krävs ofta en borgensman som kan uppvisa en inkomst på minst fem gånger hyran.

Men när P4 Blekinge ber att få prata med de privata fastighetsägarna om inkomstkraven visar det sig vara en känslig fråga. De som har hand om kön och ansökningarna hänvisar till sina chefer och cheferna vill helst inte uttala sig.

Margareta Strandberg, fastighetsägare för Samfast säger att de egentligen inte har något formellt krav på minst tre gånger så stor inkomst som hyran, men att de tycker att inkomstkravet på tre gånger hyran är lämpligt:

– Ja, det kan vara ett är ett bra riktmärke men det viktigaste för oss är att man inte har några skulder sen tidigare, att man har skött sig.

Tycker du att det är rimligt att ha inkomstkrav på tre gånger hyran?

– Ja, det tycker jag nog, säger Margareta Strandberg.

Vissa fastighetsägare tror att det är en rekommendation från branschorganisationen Fastighetsägarna men det stämmer inte.

–Nej, så är det inte. Det är upp till varje bostadsföretag att bestämma vilka risker man är beredd att ta, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna syd.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".