Flaskor med bröstmjölk som står på rad.
Den som har ett nyfött barn och har överskott på bröstmjölk kan skänka till sjukhuset. Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Mammor i Blekinge ombeds skänka bröstmjölk

"Det räcker bra med en liter"
2:23 min

Det är just nu stor brist på bröstmjölk på neonatalavdelningen på Blekingesjukhuset. Mammor med överskott av mjölk uppmanas höra av sig. 

I går gick det att läsa ett inlägg på Facebook om att avdelningen för för tidigt födda barn, neonatal, har brist på bröstmjölk.

Mammor som har barn under tre månader och som bär på ett överflöd av bröstmjölk ombads i inlägget att höra av sig för att skänka mjölk. 

Många barn inlagda
Marie Norén som är avdelningschef på Neonatal berättar att bristen kan bero på att avdelningen har haft många inlagda barn under vintern och att mjölklagret har använts upp. Och för de för tidigt födda är det just bröstmjölk som är allra bäst i kostväg. 

– Det funkar med ersättning också, men bröstmjölken innehåller antikroppar som inte finns i ersättningen. Sammansättningen i mjölken är helt unik, berättar hon. 

Mjölken kontrolleras
All mjölk som doneras av en annan kvinna kontrolleras innan ett barn får dricka den. Den ska vara fri från bakterier och proteinhalten ska kontrolleras. 

– Sedan pastöriseras den också, förklarar Marie Norén. 

Vem kan skänka bröstmjölk? 

– Alla som kan och vill, förutom om man äter vissa mediciner eller har en infektion. Det är bara att ringa till oss så får man komma hit och göra prover. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".