Tre killar vid en fotbollsplan.
Idrottsläraren Daniel Borneus och åttondeklassarna Edvin Merkel och Emmanuel Edvardsson är nöjda med de nya duschrummen. Foto: Sofia Månsdotter

Slut på gemensamma duschar för Karlshamnselever

"Det hade varit bra även när jag gick i skolan"
2:44 min

Nu bygger kommunen om duschrummen på alla grundskolor i Karlshamn så att eleverna får enskilda bås. Det ska få fler att vara med på gympan. 

Förhoppningen med de nya duscharna är att fler elever ska vara med på idrottslektionerna när de slipper duscha gemensamt efteråt.

Gillar förändringen
Österslättskolan är en av de skolor där duschrummen har blivit ombyggda, och det är något som uppskattas av både lärare och elever. Emmanuel Edvardsson går i åttan på Österslättskolan och han tycker att förändringen är bra:

– Nu får man vara själv istället och så går allt mycket snabbare. Hygienen har blivit bättre, för innan så duschade inte några, nu duschar fler, säger han.

Egna bås
Duschrummen på Österslättskolan har försetts med avskiljningsväggar och draperier som gör att eleverna får egna bås där de kan duscha. Dessutom har skolan fått två enskilda smårum där eleverna kan både byta om och duscha enskilt.

Få fler att vara med på idrotten
Hittills har en handfull skolor i Karlshamn byggts om på det här sättet och kommunledningen räknar med att alla skolor har byggts om innan året är slut. Förhoppningen är att fler elever ska välja att vara med på idrottslektionerna, enligt Elisabeth Håkansson, verksamhetssamordnare på kommunen, som fick i uppdrag att genomföra ombyggnaden.

– När jag fick uppdraget frågade jag mig själv hur jag vill ha det när jag duschar på offentliga platser. Sen tog vi upp det här med varför en del elever inte vill duscha. Och det kanske är på grund av omklädningsrummens utformning, att stå i stor grupp och visa upp sin kropp, säger hon. 

Idrottsläraren positiv
I Karlskrona och Ronneby pågår liknande projekt, men de berör bara enstaka skolor och är inte lika omfattande som i Karlshamn. Daniel Borneus är idrottslärare på Österslättskolan. Han har inte märkt av några större förändringar sedan ombyggnaden gjordes, men tycker att det är ett bra initiativ av kommunen.

– Jag tycker det är positivt, det här är ju ett led i samhällsutvecklingen. Sen är det kanske tråkigt i grunden att det ska behöva vara såhär. Att det är jobbigt för barn och unga att duscha med andra. Så var det inte förr när en annan var yngre, utan det har blivit mycket utseendefixering i media och så.

Vad tycker du? Kommentera på vår Facebooksida

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".