Patrik Smetana
Patrik Smetana är terapeut med datorberoende som specialitet. Foto: Henrik Olsson/ Sveriges Radio.

Spelterapeuten: Datorspelsberoende bör klassas som sjukdom

Efterlyser vetenskapliga instrument
1:25 min

Staten måste ta fram riktlinjer för hur samhället ska hantera datorspelsberoende. Det anser föreläsaren och debattören Patrik Smetana.

– Politikerna måste visa handlingskraft. Det behöver tas fram regler som terapeuter kan följa, säger han.

Niondeklassarna dricker mindre alkohol än tidigare och det hänger samman med ett allt mer utbrett datorspelande enligt CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

Spelar mycket
Åtta av tio pojkar på 16 år spelar mer än tre timmar varje dag. Och sedan datorspelandet har flyttat in i mobilerna så blir det även vanligare att tjejer spelar. 

– Att spela datorspel är bra, bland annat förbättras minnet och reaktionsförmågan, säger Patrik Smetana.

Men spelandet har också en baksida.

– Dataspelsberoende är i och för sig en ovanlig företeelse. Uppskattningsvis drabbas en procent av de som ägnar sig åt spel. Men när en individ har utvecklat ett beroende så slår det hårt mot personen, säger han.

Saknar bedömningsgrunder
Idag finns inga kriterier för terapeuter eller behandlare som ska avgöra om någon har ett spelberoende och det finns inte några rekommendationer för vad som är ett sunt spelande. Patrik Smetana som hjälper föräldrar och datorspelande ungdomar att sätta gränser för spelande efterlyser vetenskapliga instrument att kunna använda för att klassa ett beroende.

–  Det allra bästa vore om datorspelsmissbruk ges samma status som erkända beroendesjukdomar som exempelvis pengaspelberoende, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".