Javad Ziaiy, Mohammad Wahidi, Hassan Jafari och Mahedi Ahmadi tycker att de får för lite mat på boendet.
1 av 2
Javad Ziaiy, Mohammad Wahidi, Hassan Jafari och Mahedi Ahmadi tycker att de får för lite mat på boendet. Foto: Monika Titor/Svweriges radio
Mellan måltiderna låser man kylskåpet.
2 av 2
Mellan måltiderna låser man kylskåpet. Foto: Javad Ziaiy/boende HVB-hemmet Rosen i Asarum

Kedja och lås på kylskåpet på boende för unga

"Det ser oss inte som människor"
4:32 min

På HVB-hemmet Rosen i Asarum låser personalen kylskåpet mellan måltiderna och 15- och 16-åringarna som bor där upplever att de inte kan äta sig mätta.

– När de sätter kedja och lås på kylskåpet så tror jag inte att de ser oss som människor, det känns mer som att de ser oss som djur, säger 15-årige Javad Ziaiy från Afghanistan.

En annan av killarna, 16-årige Mohammed Wahidi från Afghanistan, berättar om när de kom en kvart för sent till middagen. Då möttes de i köket av en ur personalen som var jättearg på dem.

– Inför våra ögon slängde han maten i soporna, berättar Mohammed Wahidi.

Blir inte mätta
Killarna på HVB-hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Asarum berättar att de får äta max fyra brödskivor till frukost, till det får de smör, honung och ibland kokt ägg. Det är för lite tycker flera av dem.

När de kommer hem från skolan får de ett äpple och en banan, berättar de. De flesta av dem spelar fotboll på eftermiddagarna och när de kommer in för att äta middag är de riktigt hungriga. Då får de ofta pasta med sås eller ris med sås eller soppa utan bröd. Det blir de inte mätta på, säger de, men efter måltiden låser man kylskåpet med en kedja och lås. 

P4 Blekinge pratar med fyra gode män som har sina skyddslingar på boendet och alla har de hört killarna klaga på att det inte får tillräckligt med mat. De har också svårt att göra sina skolläxor eftersom de bor sex personer i varje rum och det enda stället där de kan få studiero är utomhus.

– Jag blir förvånad, jag kommer att höra med personalen om varför man låser kylskåpet. Det är inte så välkomnande om man säger så, säger Sölve Landén som är god man till en av killarna på boendet.

Ingen vill svara på varför
P4 Blekinge har upprepade gånger bett om att få prata med Johan Gustafsson som är chef för HVB-hemmet Rosen men han har avböjt en intervju. Vi har även i flera dagar sökt hans chef Emma Käll Carlander som är avdelningschef för ensamkommande barn inom omsorgsförvaltningen men även det utan framgång. Vi har också sökt Lavona Johansson som är enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Karlshamns kommun men inte heller där fick vi kontakt.

Vi valde då att ringa upp Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att höra vad de tycker om situationen på boendet Rosen och Birgitta Hagström, avdelningschef med särskilt ansvar för ensamkommande barn är mycket kritisk.

Man får inte göra så
– Det är inte tillåtet att låsa ett kylskåp. HVB-hem är en frivillig placeringsform och där får inga begränsningsåtgärder finnas, säger Birgitta Hagström.

Att killarna på boendet inte får äta sig mätta förvånar henne:

– Det känns ju märkligt att begränsa matintaget, det brukar vi inte göra i Sverige, om jag säger så.

Birgitta Hagström tycker att killarna på boendet eller deras gode män ska anmäla boendet till IVO.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".