Centerpartiets Petronella Petersson. Foto: Privat.
Petronella Petersson är lärare och huvudskyddsombud för lärarnas riksförbund i Olofström. Foto: Privat.

Petronella Petersson: Man måste kunna ta ut en elev handgripligen

"Vi får en stökigare miljö om lärare inte får ta ut eleverna"
4:38 min

Lärare måste få ta tag i stökiga elever för att få en bra miljö i skolan. Det tycker lärarnas riksförbund i Olofström som skrivit en debattartikel där de ställer sig bakom ett uppmärksammat fall från Höör.

En lärare i Höör bestämde sig för att släpa ut en pojke i sjätte klass ur klassrummet medan han låg på ryggen. Det här efter att pojken flera gånger stört ordningen under en mattelektion men vägrat lämna klassrummet.

Skolinspektionen polisanmälde läraren och menar att hen kränkte eleven. 

"Kontraproduktivt"
Petronella Petersson är lärare och huvudskyddsombud för lärarnas riksförbund i Olofström och är minst sagt kritisk till Skolinspektionens inställning till elever som är stökiga i skolan:

– De vill såklart att barn ska känna sig trygga. Det vill vi lärare också. Men deras agerande är kontraproduktivt. Läraren bad först eleven muntligt att gå ut, men blev inte hörsammad, säger hon. 

"Uppmuntrar dåligt beteende"
Hon undrar på vilket sätt en lärare ska kunna ta hänsyn till resten av alla sina elever om hen inte kan ta ut en elev ur klassrummet. 

– Självklart ska ingen lärare använda våld. Men om vi som lärare inte får agera så uppmuntrar man nästan till ett dåligt beteende.

Johanna Winblad, jurist för Skolinspektionens barn- och elevombud menar att de självklart ställer sig bakom lärarnas rätt till disciplinära åtgärder. 

– Men det är viktigt att de åtgärder står i proportion till den situation som de ska avvärja. Lärarna har rätt att visa ut en elev, men sättet man gör det på måste vara med respekt för elevens värdighet, säger hon. 

Får man ta tag i en elev eller släpa ut den?

– Man måste se till situationen och göra bedömningen utifrån den. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".