Porträttbild av Ann-Sofie Ström framför en bokhylla.
Ann-Sofie Ström, förbundschef på Cura individ som driver tio HVB-hem i Blekinge. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

"Flera vuxna bor bland flyktingbarnen"

5:59 min

Vuxna män bor på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Blekinge. Det enligt Cura Individutveckling som driver boenden för kommunernas räkning.

De anställda på Cura Individutvecklings HVB-boenden i Blekinge tror att flera av de 170 ensamkommande flyktingbarn som bor på deras boenden i själva verket är vuxna.

Kommunalförbundet Cura Individutveckling bedömer att mellan fem och tio av ungdomarna egentligen är någonstans mellan 25 och 30 år gamla.

På boenden bor i så fall alltså både vuxna och barn och det är inte är tillåtet enligt socialtjänstlagen.

– De som är äldre blir lätt tongivande och kan bli lite boss bland de andra ungdomarna. De äldre kan skaffa sig fördelar och vi har till exempel sett att de yngre får passa upp på dem, säger Ann-Sofie Ström, förbundschef på Cura Individutveckling.

Risk för sexuella övergrepp
– Sen ser vi också en risk för sexuella övergrepp. Det är inte bra att ha vuxna män tillsammans med yngre pojkar. Vi har haft vissa misstankar om att detta har hänt, säger Ann-Sofie Ström.

Vi har varit i kontakt med tre ensamkommande flyktingbarn i länet. Två av pojkarna säger att det bor äldre killar på deras boende som ser vuxna ut, men att de inte innebär något problem.

"Vi var rädda för honom"
En tredje kille berättar att det bodde en äldre kille på hans HVB-hem som bestämde över de andra.

– När vi satt vid datorn så fick vi flytta på oss när han ville ha datorn. Han bestämde hela tiden och vi var rädda för honom. Vi sa till personalen som sa till killen men det hjälpte inte, säger pojken.

När ensamkommande flyktingbarn söker asyl så frågar Migrationsverket bland annat efter namn, ålder, hemland och flyktväg.

Sedan anvisas barnet till en kommun som blir ansvarig för att placera barnet. Eftersom Migrationsverket redan har satt en ålder på barnet så ifrågasätts den inte av kommunen.

Problem i hela landet
Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, finns det här problemet i hela landet.

Men de vet inte hur stort problemet är. Bara att det måste lösas eftersom barn och vuxna inte ska bo tillsammans.

Både socialtjänst, HVB-hem och SKL uppger att sekretessen runt barnen gör att kommunerna inte får vända sig till Migrationsverket och ifrågasätta åldern. 

Däremot kan sekretessen brytas om Migrationsverket kontaktar kommunerna och ställer frågor om ålder.

Barn får återförenas
Just det har SKL uppmanat Migrationsverket att göra för att hitta de barn som i själva verket är vuxna och som ska söka asyl som just vuxna.

– Barn har rätt att återförenas med sina föräldrar. Men är man över 18 år så är man inte längre ett barn och då finns inte den möjligheten längre, säger Ann-Sofie Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista