Bilden visar Erling Andersson, trafikstrateg inom polisens nationella operativa avdelning, NOA. Han står i en korridor i polishuset i Helsingborg. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Erling Andersson klagade och fick rätt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Polisen får bakläxa för chefs­rekryteringar

"Jag hade inte möjlighet att konkurrera på rätt villkor"
2:18 min

Statens överklagandenämnd har underkänt en ovanligt stor andel av tjänstetillsättningarna inom den nya polismyndigheten. Nämnden anser inte att polisen har följt grundlagens krav att sakliga skäl ska avgöra vem som får en statlig tjänst. 

– Blotta misstanken om att det kan vara så att man får höga tjänster inom staten och framförallt inom polisen på grund av att man känner någon eller att man har någon form av hållhake, är inte bra, säger Christer Palmkvist, vice ordförande för Polisförbundet. 

Överklaga beslut
Det är sakliga grunder som ska avgöra vem som får en statlig tjänst. Den som har sökt, men inte fått en tjänst kan överklaga det beslutet till Statens överklagandenämnd.

I 22 fall från den nya polismyndigheten som nämnden har avgjort har fem personer fått rätt. Det motsvarar 23 procent, vilket är en mycket hög andel. Normalt brukar bara mellan en och två procent av dem som klagar få rätt.

Fick rätt
En av dem som har fått rätt i nämnden är Erling Andersson. Han hade varit trafikpolischef i Skåne i nio år och sökte det nya jobbet som chef för trafikpolisen i region Syd, men fick det inte.

– Det var väl en helt okej person som fick tjänsten. Det har jag inga synpunkter på, men jag hade inte möjlighet att konkurrera med honom på rätt villkor, säger Erling Andersson. 

Skulle få tjänsten 
Han överklagade eftersom han inte tyckte att hans meriter hade bedömts rättvist. Han sorterades bort efter det första steget i rekryteringsprocessen. Statens överklagandenämnd har beslutat att han ska få tjänsten. Så har det inte blivit, eftersom den under tiden har försvunnit i en omorganisation.

– Trafiksektionschefstjänsten fanns när jag sökte den och den fanns även när överklagandenämnden tog sitt beslut. Lite underligt känns det, säger Erling Andersson. 

Hälften har fått underkänt
De flesta av de 22 ärenden som Statens överklagandenämnd har avgjort gäller chefstjänster. Flera finns på den nationella operativa avdelningen, NOA. 

Förutom de fem personer som har fått bifall har nämnden i sex fall också beslutat att polisen måste göra om rekryteringarna, eftersom de sökandes meriter inte har jämförts rättvist. Totalt alltså underkänt i hälften av de fall som avgjorts.

Hård konkurrens
Konkurrensen om chefsjobben inom polisen har hårdnat eftersom de är färre i den nya polismyndigheten. Kajsa Möller, som är polisens personaldirektör tycker att kritiken från nämnden är allvarlig, men inte att den innebär ett dåligt betyg för myndigheten:

– Snarare skulle jag säga att vi har haft väldigt många kvalificerade sökanden och där man också kan se att nämnden i många fall inte har varit eniga i sina bedömningar. Vi har i våra bedömningskonferenser på polismyndighetssidan också ibland suttit och funderat långt och länge vem som i slutskedet går före den andra vad gäller förtjänst och skicklighet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".