Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brottsofferjouren har inte råd med personal

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 04.50
"För sex kronor hade vi haft ett drömläge"
(3:33 min)
En skylt där det står brottsofferjouren i blå text.
Brottsofferjouren behöver mer pengar till sin verksamhet. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio.

Brottsofferjouren i Blekinge hör till dem som får minst pengar från kommunerna till sin verksamhet - mindre än en krona per invånare. 

Det är bara Västerbotten som har det sämre.

Det har gjort att Brottsofferjouren saknar stödpersoner i fyra av fem kommuner. Även styrelsen saknar ledamöter.

Doris Gustafsson, ordförande för Brottsofferjouren i Blekinge, menar att de dåliga bidragen är ett stort problem.

– Vi har alltså inte kunnat söka nya stödpersoner för vi har inte pengar till det. Vi kan inte annonsera, vidareutveckla människor eller jobba med det vi skulle vilja. Ta våld i nära relationer till exempel, där tonåringar far illa - att kunna gå ut och föreläsa i skolor. Men det kostar och tar tid och ekonomin sätter stopp för jättemycket, säger hon.

Max 1,18 kronor
Brottsofferjouren är en ideell organisation som ger stöd och hjälp till personer som utsats för brott. En stor del av deras arbete består av att ringa runt och prata med brottsoffer, för att se om de behöver hjälp eller helt enkelt vill ha någon att prata med.

Brottsofferjouren i Blekinge har en årsbudget på omkring 200 000 kronor. Det är pengar som ska täcka bilresor, lokalhyror, telefoner och lön till en revisor. Allt annat arbete sköts ideellt av styrelsen och stödpersonerna.

Organisationen finansieras främst genom bidrag från kommunerna och under de senaste åren har Blekinges kommuner sänkt sina bidrag några ören i taget.

– 1,18 är det mesta vi får i Blekinge och det är från Sölvesborg. De andra kommunerna ligger under en krona per kommuninvånare och de pengarna tar fort slut, säger Doris Gustafsson.

Hur mkt pengar hade ni behövt?

– Sex kronor per kommuninvånare, då hade vi haft ett drömläge och kunnat göra allt vi vill. På Skånesidan ligger de mellan 5 och 6 kronor, då har de en heltidsanställd som kan jobba med det här. Vi är lite avundsjuka att vi inte kan göra samma.

Bjuder in till möte
Olofström är den kommun som ger minst bidrag till Brottsofferjouren, endast 38 öre per kommuninvånare. Brottsofferjouren har inte heller kunnat starta upp ett kontor där. Men de här uppgifterna var överraskande för Olofströms kommunalråd, Kjell-Åke Karlsson (S):

– Ja, det förvånar mig litegrann. Jag minns att vi höjde till 40 öre och det är väl det som har blivit 38 öre nu. Sen dess har vi inte diskuterat det. Det beror kanske på att det bidraget har gått via socialnämnden, inte kommunstyrelsen.

– Det första vi kommer att göra är att bjuda in någon från Brottsofferjouren till vårt välfärdsråd för att se vad de gör och vad vi kan bidra med. Självklart ska vi dra vårt strå till stacken.

Vad är oddsen för att bidraget kan höjas?

– Det beror väldigt mycket på hur Brottsofferjouren presenterar sin verksamhet och vad vi behöver i Olofström, säger Kjell-Åke Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".