Ett kollage med en bild på en skylt där det står Karlskrona kommun samt en bild på kommunalråd Magnus Larsson.
Magnus Larsson, kommunalråd i Karlskrona och miljö- och byggnadsnämndens ordförande. Foto: Sveriges Radio.

Karlskrona kommun fråntas miljötillsyn över företag

"Det är orättvist"
0:26 min

Karlskrona kommun får inte längre bedriva miljötillsyn mot en mängd större företag, bland andra ABB, Verköhamnen och Saab Kockums varv. Det har länsstyrelsen beslutat i dag.

Bakgrunden är bland annat en inspektion i höstas hos samtliga miljökontor i Blekinge och där man i Karlskrona hittade ett flertal brister. Bland annat hade det inte gjorts några tillsynsbesök på egna initiativ sedan 2012 och det saknades tillsynsplaner. 

Karlskrona kommun har förklarat det med resursbrist.

– Sammantaget är detta allvarliga brister och vårt ansvar är att se till att tillsyn bedrivs på rätt sätt för företagens och invånarnas skull, säger avdelningschef Carl Johan Bernelid i ett pressmeddelande.

Men Magnus Larsson (C), kommunalråd och samtidigt miljö- och byggnadsnämndens ordförande, delar inte Länsstyrelsens syn. 

– Vi har behövt förbättra miljötillsynen och gjort det öppet. Men det är orättvist att Länsstyrelsen utnyttjar vår process under arbetet för att ändra delegationen, säger han. 

Det är den  den operativa miljötillsyn på ABB AB High Voltage Cabels, Karlskrona Baltic Port, Handelshamnen, Verköhamnen, Kraftvärmeverket i Karlskrona och SAAB Kockums varv som Länsstyrelsen i Blekinge nu tar över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".