Grönadals ridskola stänger - hundratals ryttare berörda

6:49 min

I 44 år har ridskolan i Grönadal utbildat nya ryttare. Men den tiden är förbi. Nu blir gården privatstall och hundratals ryttare är berörda. Många sörjer förändringen.

Vi träffar Lisa Nielsen och Jonna Petersson på stallplan. Båda jobbar som ridinstruktörer på ridskolan, som på många sätt har fungerat som ett andra hem för båda, i 18 respektive 12 år.

– Det är jättetråkigt att ridskolan lägger ner, det blir många ungdomar som inte har ett andra hem längre och nu är det kapitlet tyvärr avslutat för mig, säger Lisa Nielsen som flyttar sin häst från gården.

– Det är väldigt många ungdomar som jobbar här i veckorna och som utvecklas med hästarna, fyller Jonna Petersson i. 

Hon berättar att hon har lärt sig mycket om sig själv genom ridskolan. Blivit mer självsäker och verkligen fått öva på rollen som ledare i stallet.

Grönadals ridklubb har ca 200 medlemmar och de flesta rider aktivt. Nu har de fått söka sig till Ronneby horse center, Johannishus ridskola samt Karlskrona Lyckå ridklubb. Men alla får inte plats, även om både Johannishus och KLRK startat nya grupper enbart för Grönadalseleverna.

– Många föräldrar har sagt att de inte har råd att ta sina barn till nya ridskolor, säger Lisa Nielsen,

– Och många som vill hålla på med hästar kommer inte att ha den möjligheten längre, säger Jonna Petersson.  

Sista projektet för både Lisa och Jonna blir avslutningsshowen som ska hållas den 5 juni. Då ska bland annat den tidigare ägaren som också drivit ridskolan under 14 år, Sara Lindström, avtackas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista