Porträttbild av Ann-Sofie Ström framför en bokhylla.
Ann-Sofie Ström, förbundschef på Cura individ som driver tio HVB-hem i Blekinge. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Cura Individ ger tummen ner till Migrationsverkets lösningar

"Förslaget ligger långt ifrån verkligheten"
0:53 min

Migrationsverkets förslag om att omplacera de personer som bor på HVB-hem och som man tror är vuxna, avfärdas av kommunalförbundet Cura Individutveckling. 

Igår berättade Ann-Sofie Ström, som är förbundsordförande på kommunförbundet Cura Individutveckling, att de tror att flera av de ensamkommande flyktingbarn som bor på deras boenden i själva verket är vuxna.

Migrationsverket svarade i radion att en lösning kan vara att man omplacerar de man tror är vuxna i avvaktan på åldersbestämning eller begär omprövning av kommunplaceringen.

Men Ann-Sofie Ström ser det inte som en lösning:

– I en perfekt värld hade det kanske fungerat. Men vi har ju inte tomma institutioner där vi får plats med de här personerna. Migrationsverkets förslag ligger långt ifrån verkligheten, säger hon. 

Reglerna som gäller idag innebär att Migrationsverket inte får göra någon djuplodad åldersbestämning på ensamkommande barn förrän själva asylbeslutet ska tas.

Men nu har regeringen fattat beslut om att det blir Rättsmedicinalverket som får uppdraget att se till att medicinska åldersbedömningar börjar användas så snart som möjligt.

– Jättebra, säger Ann-Sofi Ström på Cura Individutveckling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".