Rödebyskolan i Karlskorna. (Foto:
Mötet hölls på Rödebyskolan. Foto: Björn Djurberg, Sveriges Radio.

Välbesökt krismöte om stöket i Rödeby

"Om alla föräldrar ställde upp skulle det lösa sig"
5:06 min

Krismötet om stöket i Rödeby blev igår kväll välbesökt. Över hundra personer var på plats, varav många ungdomar. 

Det har varit stökigt i byn sedan hösten med allt från skadegörelse av fönster till anlagda bränder och igår bjöds föräldrarna i Rödeby in till möte på skolan.

På plats fanns över 100 personer och representanter från polisen, fältgrupp skolan och kommunen för att diskutera hur man från båda håll kan angripa frågan.

– Jag blev överrumplad att så många kom. Särskilt bra var det att så många ungdomar kom, det är ju dem det handlar om, berättar Ulla Nelson, säkerhetschef på Karlskrona Kommun.

Hon förklarar att många av ungdomarna tycker sig ha fått skulden för allt som händer. 

– Och det är ju tråkigt att det blir så. Man vet ju hur det är att vara tonåring och vill dra iväg. Problemet är att det inte finns vuxna ute i byn som kan snacka med de unga, säger hon.

Vad kom ni fram till då?

– Exempelvis var det några som anmälde sig till nattvandring. Sedan har kommunen ett ansvar att utbilda folk så att de kan hantera till exempel unga som är berusade.

Sandra Jönsson är en av de föräldrar som deltog. Hon tycker, tvärtemot Ulla Nelson, att uppslutningen på mötet borde ha varit ännu större, med tanke på hur många som bjöds in. 

– Jag har två tonåringar i högstadiet som berättar att det röks hasch och eldas på skolan. Men jag lämnade mötet med tillförsikt. Nattvandring är en av lösningarna, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".