Vatten försvinner mystiskt i Karlshamn

Ett tiotal personer jobbar med att hitta en eventuell läcka
2:06 min

I Karlshamn införs nu bevattningsförbud i hela kommunen utom i Ringamåla. Anledningen är att det försvinner ovanligt mycket vatten och kommunen vet inte varför.

Det var i fredags som kommunens personal började misstänka att något var fel, och nu jobbar ett tiotal personer med att försöka hitta en eventuell läcka, säger Christer Martinsson som är VA-chef i kommunen.

Konstant förbrukning
Han berättar att variationen av vattenförbrukningen över dygnet och veckan kan variera stort, men nu har de haft koll under flera dagar och den höga vattenförbrukningen har varit konstant.  

VA-enheten håller nu på med ett detektivarbete för att ta reda på varför vattenförbrukningen i kommunen är så stor. Man felsöker efter läckor på vattennätet och kontaktar också företag och andra stor vattenförbrukare för att höra om de kan ligga bakom den stora förbrukningen. 

– För att säkerställa vatten till normal användning så gör vi den här försiktighetsåtgärden och inför bevattningsförbud, säger Christer Martinsson.

Inte vattna
Förbudet innebär att innan felet har hittats så får man inte vattna eller fylla pooler med kommunalt vatten i Karlshamn.

Christer Martinsson uppmanar nu Karlshamnsbor att hjälpa till att hitta läckan. Han vill att man hör av sig VA-enheten på Karlshamns kommun om man ser att det finns vatten på ställen där det inte brukar finnas eller om man hör porlande vatten vid brunnar eller vid ledningssystem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".