Rekordlåga priser till mjölkbönder

1:59 min

I nästa vecka, den 1 juni, sänker Arla priset på mjölk ytterligare. Priset till bönderna kommer att hamna på en historiskt låg nivå: 2,30 kronor för en liter mjölk.

– Det är en riktigt tuff nivå och på alla gårdar inklusive min egen så är det en tuff kamp varenda dag för att komma igenom den här perioden, säger Åke Hantoft som är styrelseordförande i Arla.

Arla har sänkt priset på mjölk till bönderna successivt sedan sommaren 2014 och första juni sänks det igen med ytterligare 12,2 öre och hamnar på runt 2,30 för en liter mjölk - en historiskt låg nivå.

– Man får nog gå tillbaka till 80- 90-talet när det var ner på den här nivån.

Hur kommer det sig att vi konsumenter inte märker någon prisskillnad?

– Det tror jag säkert att ni gör. Man kanske har fokus enbart på dryckesmjölken men tittar man på ost, smör och annat så har ju priserna gått ner.

Anledningen enligt Arla är att det globalt sett produceras mer mjölk än vad som efterfrågas. I Europa beror överskottet mycket på Rysslands embargo på europeiska mejeriprodukter och att Kina importerar allt mindre mjölk, men också på att EU har avskaffat mjölkkvoterna - det vill säga reglerna om hur mycket mjölk varje land fick producera.

Enligt Jordbruksverket minskade antalet mjölkgårdar med drygt 260 i Sverige under förra året och trenden är färre men större gårdar, en utvecklingen som blir svår att vända tror Arlas ordförande Åke Hantoft.

– Det man vet om som skulle innebära en ljusning är faktiskt att mjölkproduktionen minskar och det vill man ju egentligen inte att den ska göra i Sverige, men det kommer den göra och i stort sett i alla länder runt om. Alla är medvetna om att mindre mjölk kommer ge balans på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista