En flicka sitter vid ett bort och läser läxor.
Nu ska fler elever i länet få möjlighet till läxhjälp. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Miljoner ska sätta fokus på läxhjälp utanför skolan

"Det är inte alla som tackar ja"
0:27 min

Fyra kommuner och flera friskolor i länet får tillsammans över fem miljoner kronor för att satsa på läxhjälp utanför skolan.

Det är Skolverket som delar ut pengarna och totalt fördelar de 280 miljoner kronor till över 2200 skolor.

Det är nästan tio gånger så mycket pengar jämfört med förra året, skriver man i ett pressmeddelande. 

– Det är bra att många skolor erbjuder läxhjälp. Men samtidigt måste skolorna fundera över hur de arbetar med läxor. Det är viktigt att elever som riskerar att inte nå målen får stöd i den ordinarie undervisningen, säger Johanna Freed, chef på statsbidragsenheten.

Mest pengar får Karlshamns kommun som tilldelas lite drygt 2,7 miljoner kronor till läxhjälp. Pengarna kommer främst att användas för läxhjälp till nyanlända.

– Det är främst de eleverna som kommer få åtnjuta detta, men naturligtvis erbjuds alla elever extra stöd för att nå målen. Det är inte alla som tackar ja, men de eleverna som tackar ja får ju del av det här stödet, säger Ingrid Stoltz, verksamhetschef för för- och grundskola på Karlshamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".