Yngve Gripple, Skatteverkets rättsliga expert samt Skatteverkets skylt.
Yngve Gripple, Skatteverkets rättsliga expert. Foto Jeanette Andersson och TT. Montage: Sveriges Radio.
Kyrkans resor

Skatteverket: Kyrkoresorna är problematiska

"Jag ser ett stort privat inslag här"
2:56 min

Flera av de resor som Svenska kyrkans politiker och anställda har gjort till bland annat välkända semesterorter är problematiska och kan leda till att deltagarna upptaxeras, enligt Skatteverket.

Det handlar om de resor med program med mycket nöjesaktiviteter.

– Jag skulle säga att av det här programmet så framgår det inte att det har varit så mycket tjänsteanknytning. Det har varit mest sightseeing och rundturer, säger Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple.

Så en sådan här resa skulle förmånsbeskattas?

– Ja, utifrån det här materialet så talar mycket för det.

"Välkommen med på tre härliga dagar då vi ska uppleva det speciella ljuset i Skagen, äta riktigt gott, bo bra och ha det trevligt tillsammans!"

Så börjar programmet för Munka Ljungby församlings personalresa för 18 personer till Skagen i augusti 2014, som kostade 100 000 kronor. Under tredagarsresan är det enda synligt arbetsrelaterade när församlingen "tittar" på en kyrka och besöker den tillsandade kyrkan i Skagen där bara kyrktornet finns kvar.

Det är inte ovanligt att församlingar, likt Munka Ljungby, har haft mycket nöjen och luft i programmen, visar Ekots granskning. Det är något som gör att deltagarna åtminstone riskerar att upptaxeras. Det säger Skatteverkets expert när han tittar igenom ett tiotal anonymiserade reseprogram för Ekots räkning. Men enligt ordförande i kyrkorådet i Munka Ljungby, Lilian Johansson, handlade det inte om någon nöjesresa:

– Nej, det var det inte. Det var mycket klart en studieresa, säger Lilian Johansson.

Vi har tittat på det där programmet. Det var ju väldigt mycket nöjesaktiviteter.

– Även om det se ut som nöjen så var det en process. Man jobbade samtidigt som man kanske vandrade runt och tittade på saker och så vidare.

Ett annat exempel är Danderyds församlingsresa för 60 personer till Turkiet, som kostade 385 000 kronor. Församlingen är två heldagar i Istanbul. Den första eftermiddagen ägnas exempelvis åt besök i Stora Bazaaren eller egen tid. Dagen efter åker församlingen egenchartrad båt på Bosporen under förmiddagen. På eftermiddagen, efter ett museibesök, ges återigen chansen till shopping.

– I stort i schemat så är det ju, som jag kan se, huvudsakligen sightseeing. Man tittar på sevärdheter och blir bjuden på middag och så vidare. Så jag ser ett stort privat inslag här, säger Yngve Gripple på Skatteverket.

Staffan Hellgren, kyrkoherden i Danderyd, säger nu - när vi ställer frågor om det luftiga reseprogrammet församlingen lämnat ut till oss - att det är missvisande.

– Det speglar inte riktigt. Det blev omkastat och det blev, beroende på både trafik och bussar och annat i praktiken inte så mycket di över till att göra så mycket annat, säger Staffan Hellgren.

Så här summerar Skatteverkets expert genomgången av ett tiotal exempel.

– Av de exempel jag har sett här så framgår det att det i vissa fall är mycket tid för sightseeing och ledig tid. Så det är ju något för arbetsgivaren att fundera på, säger Yngve Gripple.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".