En av Blekingetrafikens bussar som går till Jämjö.
Busschauffören på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Efter vansinnesfärden: Busschauffören förklarar

"Jag känner mig inte som någon champion"
9:21 min

Busschauffören som av en passagerare anklagas för att ha vansinneskört på Pantarholmskajen anser inte alls att han har kört för fort. Men han vill ändå be om ursäkt. 

Det var i förrgår som en av Blekingetrafikens chaufförer råkade köra fel på Pantarholmen och fick ta en extra vända för att komma rätt. Enligt passagerarna körde han alldeles för snabbt och tvärnitade så att flera av dem föll och skadades. 

– Vid Nellys café tvingas han tvärbromsa eftersom det är en skarp sväng. En äldre dam flög i golvet och min dotter slog sig, berättade passageraren Anna Zekoviq för oss igår. 

"Missade en hållplats"
Nu berättar busschauffören själv hur han ser på händelsen.

– Orsaken till det hela var att jag missade en hållplats. Jag tog fel avfart och då började en passagerare att skrika, förklarar chauffören som vill vara anonym. 

Han delar inte Anna Zekoviq syn på alldeles för hög hastighet följt av en tvärnit. 

– Jag körde inte i nittio kilometer i timmen och upplevde inte att det var någon som skadade sig. Jag följer hastighetsanvisningarna. Men jag vill be om ursäkt ändå, säger han. 

Anna Zekoviq  bad dig ju stanna för att hon ville kliva av. Varför gjorde du inte det?

– Hon försökte dirigerade mig och var hysterisk. Det var hennes fel att det blev som det blev. 

Chauffören är avstängd från sin tjänst sedan händelsen, och har i sin tur polisanmält kvinnan som sa åt honom att stanna. 

Utreds internt
Simon Sandberg, pressansvarig på Bergkvara buss som är det bolag som kör bussarna åt Blekingetrafiken berättar att man utreder händelsen internt. Chauffören har hittills fått en skriftlig varning. 

- Det står att han framfört bussen på ett sätt som inte är lämpligt. Vi tar i också i beaktning vittnesmålen från passagerare, och ska titta på GPS:en, berättar Simon Sandberg. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".