Piloten Göran Svedjer vid en gråmålad helikopter 14
1 av 3
Piloten Göran Svedjer var under torsdagskvällen uppe i Ljungby för att hjälpa till med släckningsarbetet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Tre militärer håller upp en gigantisk vattensäck.
2 av 3
Säcken som hänger under helikoptern rymmer 2000 liter vatten. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Lucka med texten "Puch", "Pull".
3 av 3
Den må se anonym ut, men här under döljer sig lastkrogen som håller fast den stora säcken. Nödhandtag finns också om man snabbt behöver göra sig fri från sin last. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Helikopterskvadronen är redo att hjälpa till vid brand

"Vi blir hela tiden fler"
9:25 min

Under en period har det varit ganska få besättningar som kunnat hjälpa till vid skogsbränder, men är snart fem besättningar på Tredje helikopterskvadronen i Kallinge redo att vattenbomba.

I samband med att Försvaret slutade flyga med helikopter 10 och istället gick över till den nya helikopter 14 uppstod något av ett glapp i förmågan att kunna vattenbomba skogsbränder.

Premiär
Men allt efter som utbildas personalen och innan midsommar är förhoppningen att fem besättningar ska vara redo att hjälpa till vid större skogsbränder.

Faktum är att Tredje helikopterskvadronen redan igår gjorde sin premiärflygning vad gäller vattenbombningar med helikopter 14 då man fick hjälpa till att bekämpa den stora skogsbranden utanför småländska Mönsterås.

Blossat upp
Piloten Göran Svedjer var på plats under torsdagskvällen och landade hemma i Kallinge vid midnatt.

– Det såg ganska bra ut när vi lämnade i går kväll, men tydligen har det blossat upp igen så två besättningar fick sätta sig i sina maskiner och flyga upp nu på morgonen.

Tio badkar
Väl på plats kan helikoptrarna släppa stora mängder vatten över skogarna. Den stora säcken som hänger under buken på helikopter 14 rymmer 2000 liter vatten, vilket motsvarar runt 10 badkar av modell större.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".