Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Michael Fransson  Foto: Emelie Sunesson/SR.
Michael Fransson fd verksamhetschef på Utveckling i Karlskrona AB. Foto: Emelie Sunesson/SR.

Fransson hjälpte Roxtec fira på militärt område

Fortifikationsverket: Man ska lägga alla korten på bordet
4:42 min

Karlskrona kommuns tidigare nöjeschef Michael Fransson ingick ett avtal med Fortifikationsverket och Marinbasen för att Roxtec skulle kunna ha sin 25-årsfest på Repslagarbanan på militärt område. Fortifikationsverket känner sig nu förda bakom ljuset av Fransson.

P4 Blekinge har under veckan rapporterat om hur den före detta nöjeschefen Michael Fransson i Utveckling i Karlskrona bland annat anses ha ägnat sig åt vidlyftig representation. Nu fortsätter hans arbete att ifrågasättas. 

Karlskronaföretaget Roxtec fyllde 25 år förra året och ville fira det i hemstaden där allt började. Roxtec anlitade Paraplys produktion och Leijon event som tillsammans skulle presentera ett unikt firande i världsarvsstaden.

Ett firande som skulle berätta en historia och företaget och om staden - och där väcktes idén om att ha delar av firandet på Repslagarbanan inne på Marinbasen i Karlskrona.

Förd bakom ljuset
Redan ett år innan festen kontaktar eventföretagen Michael Fransson på Utveckling i Karlskrona AB och han lovar att undersöka saken.

Men enligt Maria Olsson på Fortifikationsverket så får hon fel kort på bordet av Michael Fransson när han presenterar idén.

– Inledningsvis är det Karlskrona kommun som vill låna Repslagarbanan för ett event och det bifaller Marinbasen. Men det var Roxtec det handlade om det var faktiskt inte känt då, säger Maria Olsson, förvaltare på Fortifikationsverket. 

– Då känner man sig lite förd bakom ljuset, det gäller nog både mig och Marinbasen.

Känner du dig lurad?

– Ja, det gör man ju. Jag tycker att man lägger alla korten på bordet från början, säger Maria Olsson.

Militären släpper inte in företag
Enligt Maria Olsson på Fortifikationsverket har ett privat företag aldrig tidigare fått hålla en fest inne på militärt område. Och inte heller i framtiden kommer militären att släppa in ett företag.

Men Roxtecs 25-årsjubileum blir ett undantag. När det uppdagas att det inte är kommunen som ska använda lokalerna har planerna framskridit så pass långt att beslutet ändå tas att låta festen hållas på marinbasen.

Vi har idag varit i kontakt med Mikael Helmersson som är vd på Roxtec och som deltog i firandet.

– Det här kände jag inte till. Vi hade aldrig velat vara på Repslagarbanan om vi hade känt till militärens inställning, säger Mikael Helmersson, vd på Roxtec. 

Vände sig till kommunalrådet
En tid efter 25-årsjubileumet så vänder sig militären till kommunalrådet Patrik Hansson (S) för att tala om att de aldrig mer vill att avtal om lokaler på militärt område ska gå till på samma vis igen.

– Och jag höll med och gick vidare i min organisation med den informationen, säger Patrik Hansson. 

Vi har både idag och under flera dagar försökt att nå Michael Fransson för att få en kommentar men har inte lyckats nå honom.

Robin Åkerman från Paraply produktion, var den som ursprungligen vände sig till Michael Fransson på Utveckling i Karlskrona AB, och ställde frågan om det gick att använda Repslagarbanan. 

– De gjorde en hemställan till Fortifikationsverket som sa ja och vi skrev ett avtal med Utveckling i Karlskrona AB som reglerar alla förhållanden. Sen vet jag inte hur Michael Fransson la fram det till Fortifikationsverket mer än att han svarade oss väldigt snabbt, säger Robin Åkerman på Paraply produktion.

– Vi har varit väldigt tydliga hela tiden med vad det här avser. Vi skulle ju inte kunna komma smygandes med en sån här grupp över kullen. Jag hoppas att allt har gått ärligt till. Jag upplever att allt gick bra och att Roxtec fick en helt magisk och minnesvärd jubileumsfest , säger Robin Åkerman.

P4 Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt Michael Fransson för en kommentar men utan resultat.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".