Ett barn döps. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Ett barn döps. Foto: Hasse Holmberg/TT

Mer än 100 procent av församlingens barn döps

"Vi tycker att dopet är fantastiskt viktigt"
2:32 min

Lyckå församling i Karlskrona är en av länets församlingar där alla barn som har en eller båda föräldrarna som är medlem i Svenska Kyrkan döps. Det visar siffor från 2015.

I Sverige totalt döps drygt två tredjedelar, 68 procent, av alla barn.

Församlingen har jobbat i drygt tio år för att så många föräldrar som möjligt ska välja att döpa sina barn, berättar kyrkoherde Andreas Brorsson.

Han menar framgångsfaktorerna bland annat är att göra dopet personligt och ge tydlig information om olika saker som har med dopet att göra.

– Det handlar bland annat om information om att röja bort hinder. Vi lånar ut doplokal, kaffelokal och dopklänning, säger Andreas Brorsson.

Det är faktiskt fler än 100 procent av församlingens barn som döps, Andreas Brorsson berättar att de har en dopsiffra på 102 procent. 

- Bland de barn som döps så finns det några stycken de vars föräldrar inte är medlemmar i svenska kyrkan. På så sätt kan siffran bli högre än 100 procent, förklarar han.  

Han menar att det nu gäller för församlingen att jobba vidare för att hålla siffran hög. 

– Vi tycker att dopet är fantastiskt viktigt och föräldrarna visar ju också att kyrkan är viktig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".