en Malmen, Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
1 av 3
Divisionschef major Magnus Hellgren, förvaltare Kent Johansson och löjtnant Simon Quist, Helikopterflottiljen Malmen. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
Helikopter 16, Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
2 av 3
Helikopter 16, även känd som "Blackhawk" kan bära 2,5 kubikmeter vatten. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
Brandkarta, Malmen. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
3 av 3
Flygrutt för brandsläckning planeras i detalj på Malmen utanför Linköping. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.

Brandhjälp i mån av tid

Major: "Bygger på frivillig basis"
1:42 min

Försvarsmakten har fått arbeta vid fem skogsbränder de senaste veckorna, men om man kan hjälpa till får avgöras från fall till fall.

Den torra våren och varma väderleken har medfört flera skogsbränder i Syd- och Mellansverige under de senaste veckorna. På landets helikopterflottiljer har man fått flera frågor om hjälp. Men det är inte alltid som försvaret har möjlighet att deltaga i släckningsarbete även om de har såväl utrustning som kunskap.

Major Magnus Hellgren är divisionschef på helikopterflottiljen Malmen utanför Linköping

– Allting bygger i stort sett på frivillig basis. Nu de här dagarna som det har brunnit så har larmen kommit efter arbetstid. Det har en tendens att ske någon gång när personalen har gått hem.

– Och under helger skickar vi helt enkelt ut en förfrågan. Är det någon som är gripbar och tänka sig att avbryta ledigheten och komma in och hjälpa till?

Försvarsmaktens tre helikopterflottiljer, Kallax, Malmen och Ronneby, har idag inget formellt beredskapsuppdrag för att släcka skogsbränder.

Ändå är det en uppgift som kan utföras om frågan ställs av en kommunal räddningstjänst eller från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid exempelvis svårare bränder i oländig terräng. Och det kan innebära ett annan militär verksamhet får avbrytas.

Stefan Quist är löjtnant och pilot på helikopterflottiljen Malmen utanför Linköping

– Ja det är egentligen en politisk fråga. Det är politikerna som bestämmer hur vi ska lösa våra uppgifter samt vilka uppgifter vi ska lösa.

– Nu har man valt den här lösningen med frivilligbasis där man får ringa in oss efter behov. Hur man ska göra i framtiden, det får de lösa.

I dag finns 5 besättningar om totalt 20 personer vid landets Helikopterflottiljer som är utbildade i att bekämpa skogsbränder. Nu skolas ytterligare 2 helt nya besättningar in, vilka väntas vara färdigutbildade till månadsskiftet juni-juli.

Men ökad kunskap hos såväl försvarsmaktens personal som förbättrade möjligheter för flera olika helikoptertyper att bära vatten innebär inte att försvaret alltid ska ställa upp när en civil förfrågan kommer.

– Vi kan inte lägga en stor del av försvarets pengar på den här delen nu, som en civil räddningstjänst.  Utan just nu måste vi ha den budget vi har för att rusta upp det försvar som behövs. Det säger Åsa Lindestam, socialdemokrat och försvarsutskottets vice ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".