Kor i bås.
Skillnaden mellan priset på nötkött från svenska kor och utländska har aldrig varit så stor. Foto: Sylvia Dahlén/Sveriges Radio

Nötköttet ny kassako för svenska bönder

Jordbruksverket: Kan inte minnas att det varit så här högt innan
1:24 min

Aldrig i modern tid har svenska bönder fått så bra betalt för sitt nötkött som nu.

– Utan att ha några diagram framför mig så kan jag inte minnas att nivåerna legat på den här höjden, slakteriernas kunder vill ha mer svenskt kött och då stiger priserna till producenterna, säger Åsa Lannhard Öberg som är jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Priserna har bara ökat
Redan under 2014 började slaktpriset på nötkött öka och sen har det bara fortsatt. Slakterierna betalar svenska bönder över 50 procent mer för deras nötkött nu än vad de gjorde 2010, visar siffror från LRF.

Samtidigt har det europeiska priset till nötköttsproducenterna sjunkit i år, det har aldrig varit en så stor prisskillnad mellan det svenska och utländska köttet som nu, det skiljer över tio kronor kilot på producentnivå.

Bönderna gynnas
Anledningen till att bönderna nu får mer betalt för sitt nötkött beror på att fler och fler svenska konsumenter föredrar svenskt, tror Jordbruksverket. Men fastän slakterierna betalar rekordmycket nu för det svenska nötköttet så kostar inte köttet mer för oss konsumenter.

– Det pris som slakterierna tar ut mot sina kunder och det pris som vi betalar i butiken har mer eller mindre varit stabilt, säger Åsa Lannhard Öberg.

Så det ser ut som att det är bönderna för en gångs skull som tjänar pengar?

– Ja, utifrån de här uppgifterna kan man dra den slutsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".