Peter Valverius chefläkare för psykiatrin. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Peter Valverius chefläkare för psykiatrin. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Efter självmordet - BUP söker upp ensamkommande

Chefläkare: Ingen ska falla mellan stolarna
1:52 min

Den ensamkommande flyktingpojken som tog livet av sig i Blekinge har påverkat arbetet inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Personal där söker nu upp personal på hvb-hem för att lära dem se signalerna och upptäcka de barn och ungdomar som mår sämst.

En 17-årig pojke med rötter i Afghanistan tog livet av sig på ett hvb-hem i april i år. I veckan skickade landstinget Blekinge in en Lex Maria-anmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg eftersom pojken hade haft kontakt med psykiatrin. 

Pojkens självmord blev något av ett wake up-call, säger Peter Valverius, eftersom landstinget fick kunskap om självmordet först efter att vi på P4 Blekinge hörde av oss. BUP:s besök på hvb-boenden ska göra samarbetet enklare framöver.

Saknades kunskap

– Besöken började egentligen redan innan pojken tog livet av sig. Men detta har ju gjort att vi har intensifierat våra ansträngningar eftersom vi insåg att det saknades kunskap om hur man kan hjälpa och vem man kan vända sig till, säger Peter Valverius, chefläkare för psykiatrin i Blekinge.

Sveriges kommuner och landsting uppskattar att ungefär en tredjedel av alla flyktingar kommer att behöva psykiatrisk specialistvård och ytterligare en tredjedel kommer att behöva hjälp på vårdcentralerna.

"Ingen mellan stolarna"

Enligt Maria Holst-Ekholm, verksamhetschef på BUP, så har än så länge en handfull boenden i länet fått besök. Och personalen där får lära sig vad de ska vara uppmärksamma på hos de ensamkommande för att snabbt upptäcka de som har det värst - och hur de kan få hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin.

– Ingen ska falla mellan stolarna. Sen behöver vi på landstinget också veta hur mycket resurser som behövs för att hjälpa ungdomarna, säger Peter Valverius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".