Hon sticker sig med bin för att slippa värk

4:21 min

Maria Pacheto i Nättraby sticker sig själv med bin en gång i veckan. Hon lider sedan sju år tillbaka av svår värk, men när hon sticker sig med bina försvinner värken.

Maria Pacheto lider av artros i händer och fötter, och det gör att brosket i lederna bryts ner.

Det var under ett besök i Chile som Maria Pacheto lärde sig metoden som kallas apiterapi efter det latinska namnet på bin.

– Jag kunde inte skaka hand eftersom det gjorde så ont, och då hörde jag talas om behandlingen, och på den vägen är det, säger hon.

Fortsatt sticka
Sedan besöket i Chile för sju år sedan har hon fortsatt sticka sig med bin en gång i veckan från tidig vår till september, oktober så länge bina är aktiva.

När biet har stuckit lossnar giftblåsan som är fäst vid gadden, och då flyttar Maria gadden till nästa ställe där hon vill sticka sig.

Kroppseget kortison
Maria Pacheto tror att det funkar så att binas gift aktiverar kroppens eget kortison, och att det är det som tar bort smärtan när hon behandlar sig.

– Det har fungerat bra för mig, jag har kvar rörelsen i händerna trots att jag haft artros så länge. Jag kommer inte att bli frisk men jag kommer inte att bli sämre heller, säger Maria Pacheto.

Ingen forskning
Enligt Mihaela Florea som är läkare i invärtes medicin på Blekingesjukhuset finns det ingen vetenskaplig forskning på bistick och därmed ingen grund för att säga att det fungerar. Och det är ingenting som läkarvetenskapen rekommenderar.

– Det kan till och med vara farligt eftersom bistick kan vara livshotande för en överkänslig person, säger Mihaela Florea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista