Jazzikonen Toots Thielemans död

Jazzens största munspelsvirtuos under 1900-talet Jean "Toots" Thielemans är död. Det var han som gjorde munspelet till ett jazzinstrument.

Han började inom bebopen till att börja med på gitarr men ryktet om hans visslande och munspelande gick före honom och gjorde att många av de största jazzmusikerna ville spela med honom. Det var alltifrån Dizzy Gillespie och Benny Goodman till Miles Davis och Pat Metheny för att nämna några.

För en svensk publik blev han mest känd för sitt samarbete med Hasse å Tage. Det var också Tage Danielsson som skrev den svenska texten till Toots Thielemans internationella hit "Bluesette", som på svenska fick titeln "Bedårande sommarvals" och som med Monica Zetterlund på sång blev som ett soundtrack till den svenska sommaren i slutet av 60-talet.

Kulturnytts Berit Nygren intervjuade honom vid flera tillfällen och vid ett av dessa berättade han om den där gången då han fick frågan om var han kände sig mest hemma. Utan att tänka efter så mycket hade han svarat "mellan ett leende och en tår".

Toots Thielemans blev 94 år gammal.