Kommunalråd Sara Rudolfsson (S).
1 av 4
Kommunalråd Sara Rudolfsson (S).
En porträttbild på Lena Björnsson i hatt och solglasögon.
2 av 4
Lena Björnsson är en av de Olofströmsbor som gått med i grannsamverkansgruppen och nattvandrar. "Det är för jävligt med alla bränder, väldigt oroligt".
En porträttbild på Per Drysén.
3 av 4
Per Drysén, kris- och beredskapssamordnare i Olofström. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Solen lyser på torget i Olofström. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
4 av 4
Från klockan 15 och tre timmar framåt sänder vi live från torget. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Sara Rudolfsson (S): Allt jag vill är att de grips

"Olofström är i grunden ett tryggt samhälle"
3:02 min

Med anledning av den senaste tidens bränder i och utanför Olofström sände vi hela Eftermiddagsprogrammet live från torget. 

Kommunalråd Sara Rudolfsson (S), som för tillfället är föräldraledig, tycker att det som händer i Olofström just nu är fruktansvärt, men har goda förhoppningar om att polisen ska kunna gripa den eller de som ligger bakom den senaste tidens bränder.

– Det är allt vi vill, såklart.  Jag är bedrövad och ledsen men Olofström är i grunden ett tryggt samhälle där invånarna håller ihop.  

Olofströms kommunpolis Kikki Dyvold tycker att förstörelsen är bedrövlig. Polisen får tips kontinuerligt som de jobbar med, men hon kan inte säga om de har någon misstänkt. 

– Jag kan inte berätta mer om förundersökningsläget just nu. Men det är nån som roar sig med att elda, säger hon.

Vad vill du säga till Olofströmsborna? 

– Hör av er om ni vet minsta lilla! En detalj kan spela stor roll och ju fler ögon vi har, desto större chans att vi kan stoppa detta. 

Per Drysén, kris- och beredskapssamordnare i Olofström berättar att det nu kommit in över 30 tips från allmänheten om de många bränderna. 

– Jag är jätteglad för dem. Det visar att folk bryr sig om sitt Olofström och vill hjälpa till. 

Han är glad för den grannsamverkansgrupp som i veckan börjat nattvandra

– Det är alldeles utmärkt och bidrar till trygghet, säger Per Drysén. 

Vad görs? 
Olofströmsbon Ann-Margret Nilsson är orolig för situationen och undrar vad kommunen själva gör för att öka invånarnas trygghet.

– Vi har personal som rör sig ute både dagtid och nattetid. Det kan handla om hemtjänstpersonal, fältsekreterare och andra som tar en extra sväng och kollar. Så vi utnyttjar våra egna resurser, säger Per Drysén.  

En av dem som engagerat sig i nattvandring är Lena Björnsson. 

– Det är för jävligt med alla bränder. Jag känner flera som fått sina bilar utbrända. Men vi är många som är ute och rör oss, så nu borde det vara svårare att tända på. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".