Villaområde
Procentuellt fler annonser tas bort innan visning i Blekinge än i riket. Foto: JESSICA GOW / TT

Allt fler skippar budgivning

"Vi frågade vad han skulle ha för att plocka bort annonsen"
3:57 min

Det blir allt vanligare att lägga ett fett bud för att slippa budgivning när man ska köpa bostad. I storstäderna tas en av fyra bostadsannonser bort före visning och trenden sprider sig till mindre orter. 

I Blekinge säljs nu en av tio bostäder utan budgivning och det är en ökning med 25 procent jämfört med förra året.

– Ja, absolut, det blir allt vanligare. Orsaken är litet utbud på marknaden och hög efterfrågan. Det som händer är att kunden tar kontakt med oss och lägger ett attraktivt bud. När säljaren accepterar budet skriver vi kontrakt och plockar bort annonsen från nätet, säger Tesa Hoxha, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Karlskrona.

Enligt statistik som bostadssajten Hemnet tagit fram åt oss har bostadsannonser som plockats bort före visning ökat med 25 procent i Blekinge jämfört med förra året.

Procentuellt fler än i hela landet
En av tio bostäder i Blekinge säljs nu utan budgivning. Flest fall sker i Karlskrona. Där tas 16 procent av bostadsannonserna bort innan visning, vilket är mer än siffran för hela Sverige, som ligger på 15 procent.

När guldbuden ges i Blekinge handlar det, enligt Fastighetsbyrån i Karlskrona, om summor på mellan med 200-300 000 kronor över utropspriset för lägenheter. Och mellan 300 och 600 000 över utropspriset för villor.

En av dem som slog till och gav ett högt bud direkt är Tobias Gustafsson från Rödeby, utanför Karlskrona. Tobias och hans fru Erika hade länge tittat på hus, men de hittade aldrig något som båda gillade.

Men en dag hittade de oberoende av varandra samma hus som de faktiskt tyckte om. Hon körde förbi det av en slump och han såg det på nätet.

Frågade hur mycket de skulle ha
– Vi skulle resa bort den dagen visningen var, så vi kontaktade mäklaren för att fråga om vi kunde komma och titta tidigare. Innan vi gick därifrån bad vi mäklaren fråga säljaren hur mycket han skulle ha för att plocka bort huset från nätet. Och det blev en matchning. De ville ha det vi var beredda att ge.

Hur mycket rör det sig om när man ger ett bud över utropspriset?

– 100 000 var det i vårt fall, säger Tobias Gustafsson.

Men det finns de som tycker att det känns fel. Folk som spanat in sig på ett hus och meddelat mäklaren att de vill komma på visning och plötsligt får de höra att bostaden inte längre är till salu eftersom någon lagt ett högt bud som säljaren inte kunde motstå.

– Nackdelen är ju att de som är intresserade inte får komma på visning och inte får lägga ett bud, säger fastighetsmäklaren Tesa Hoxha.

Ringer folk och är sura då?

– Ja det har man ju varit med om. Tyvärr så blir det ju så, säger Tesa Hoxha.

Mäklarsamfundet, branschorganisationen för fastighetsmäklarna gillar inte heller fenomenet med guldbuden. Utan uppmuntrar både säljare och köpare att låta priset avgöras genom en budgivning där alla parter får komma till tals.

Hemnet pressansvarige Staffan Tell förklarar de borttagna annonserna med att allt fler köpare är rädda för att hamna i en galen budgivning utan tak. Men råder säljarna att ha is i magen.

– Där är ju först när man haft en visning och objektet exponerats för flera potentiella köpare som man verkligen har testat marknaden, säger Staffan Tell.

Bostadsannonser borttagna innan visning 2016

Sverige      15 %

Blekinge     10 %

Karlskrona  16 %    

Ronneby       7 %

Karlshamn    6 %

Olofström     6 %

Sölvesborg   2 %

Källa: Hemnet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".