En bild på den blå blanketten.
En falsk blankett som förekommit i år är den här.

Färre bluffakturor anmäls i södra Sverige

Antalet anmälningar om bluffakturor minskar i södra Sverige.

Under de sex första månaderna av 2016 har anmälningarna om bluffakturor i polisregion Syd minskat med 26 procent jämfört med samma period förra året. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Det gjordes omkring 1000 anmälningar om bluffakturor i Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne under det första halvåret 2016. Under samma period förra året gjordes omkring 1400 anmälningar. I landet som helhet har antalet anmälningar om bluffakturor minskat med 30 procent.

– Det är goda nyheter! Samtidigt vet vi att mörkertalet är enormt - enligt regeringens utredning i fjol gör bara var tionde företagare som drabbas av falska fakturor en polisanmälan. För en småföretagare kan en bluffaktura innebära både kostnader och juridiska problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".