Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dagakutmottagning
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Dagakuten kan stängas nästa vecka

Munhuggning om tillgången på personal
1:05 min

Ett extrainsatt landstingsstyrelsemöte beslutade idag att landstingsfullmäktige på måndag ska besluta om dagakuten i Karlshamn ska stängas tre veckor i förtid.

Det kan i så fall ske tidigast någon dag senare. Dagakuten ska då ersättas med bland annat längre öppethållande på jourcentralen, ökad tillgänglighet i primärvården och en nyöppnad akutavdelning i Karlshamn.

På mötet läste oppositionslandstingsrådet Alexander Wendt (M) upp ett brev som är skrivet av akutens personal.

På Landstingets intranät står skrivet att dagakuten haft stora bekymmer att lösa bemanningen med sjuksköterskor och undersköterskor samt att övertidsuttaget varit stort. Så har det absolut inte varit!

För lite personal
Dagakuten ska egentligen stängas 26 september, men landstingsledningen vill stänga tidigare eftersom patientsäkerheten enligt sjukhusdirektören rikserar hotas. Det saknas nämligen 400 timmar sjukskötersketid och 200 timmar underskötersketid för dagakut och övervakningsavdelning i september.

Alexander Wendt(M) hänvisade till personalens brev och menade att det var oklart om det verkligen var för lite personal på akutavdelningen i september.

Ville vänta
Alliansen ville därför vänta med ett beslut om tidigare stängning. Men sjukhusdirektören Lars Almroth hade extrakollat siffrorna som han menade stämde.

Majoritetens landstingsråd Kalle Sandström(S) litade på sjukhusdirektörens siffror, och sa att det viktigaste var att trygga patientsäkerheten.

– Om dagakuten stängs nästa vecka ska den ersättas med längre öppethållande på jourcentralen, ökad tillgänglighet i primärvården och en ny akutavdelning, sa Kalle Sandström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".