Eva Dahlgren
Eva Dahlgren Foto: Sanna Dahlén

Eva Dahlgren protesterar mot SD-cover

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har tillsammans med ett band gjort en nyinspelad version av artisten Eva Dahlgrens låt Ung och stolt från 1987, vilket artisten protesterar mot.

Låten framfördes enligt tidningen Expressen i samband med SD-ledarens tal i Sölvesborg under den gångna helgen. Den har också släppts på video.

Dahlgren tar avstånd från detta i det sociala mediet Twitter. Där skriver hon bland annat att den nyinspelade versionen "används i sammanhang som är oförenliga med textens budskap" och hennes syn på världen.

Dahlgren är av uppfattningen att hon inte har några lagliga möjligheter att stoppa den nyinspelade versionen och skriver att "de förhoppningsvis få intäkter som denna version kommer att tillfalla mig som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".