Konstnären Moustafa Jano hoppas att hans världsberömda bilder ska få folk att tänka efter och att det därmed ska bli ett stopp för kriget i Syrien.
1 av 2
Konstnären Moustafa Jano hoppas att hans världsberömda bilder ska få folk att tänka efter och att det därmed ska bli ett stopp för kriget i Syrien. Foto: Henrik Olsson / Sveriges Radio
Bilden visar en pokemon som liksom många flyktingar inte kan ta sig förbi taggtrådsstängslet och in i Europa.
2 av 2
Bilden visar en pokemon som liksom många flyktingar inte kan ta sig förbi taggtrådsstängslet och in i Europa. Foto: Bildmontage: Moustafa Janos

Premiär för Moustafas bildkonst på Fotografiska

"Det är en stor ära för mig"
4:50 min

Idag öppnar utställningen med Moustafa Janos fotokonst från krigets Syrien på Fotografiska museet i Stockholm.

Moustafa är grafisk designer och flykting från Syrien. Han bor på Guö asylboende utanför Karlshamn och för att visa upp helvetet som just nu pågår i Syrien så har han satt ihop en digital, fotografisk montage.

Bland annat finns det en bild på en liten pojke som sitter på trappan till ett sönderbombat hus och bredvid honom sitter en gråtande pokémonfigur. Bilderna ställs alltså från och med idag ut på Fotografiska i Stockholm.

– Jag skulle vilja tacka Fotografiska först och främst. Det är en stor ära för mig att ha mina bilder där, säger Moustafa Jano.

Drömde om lyckliga utställningar

Det är en stor dröm för Moustafa att få sina bilder utställda på Fotografiska.

– När jag tog examen drömde jag om att få göra en utställning om kärlek, fred och lycka, men de svåra förhållandena i mitt land tvingade mig att göra en utställning om krig, säger Moustafa.

Moustafas bilder har blivit uppmärksammade runtom i hela världen de senaste månaderna.

– Det är en stor möjlighet att visa mina bilder på Fotografiska och jag hoppas att mina bilder sprids mer över världen och få fler människor att förstå vad som händer i Syrien.

Varför väljer Fotografiska att ställa ut Moustafas bilder?

– Det är otroligt viktigt att belysa att detta tyvärr fortfarande är väldigt aktuellt. Och de här bilderna är väldigt starka och viktiga, så vi kan inte blunda för dem, helt enkelt, säger Jessica Jarl, ansvarig för For Life-utställningen på Fotografiska museet.

Utställningen består av 15 bilder och Jessica Jarl tycker själv att bilderna är starka och hjärtskärande.

Hoppas på många besökare

– Man får verkligen en känsla av hur utsatta barnen är. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt tar sig till Stockholm och ser den här utställningen.

Utställningen är tillgänglig fram till den 4 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".