Över en miljard saknas – var är pengarna?

1:51 min

Idag är sista chansen att lösa in de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna på banken. Fortfarande saknas massa sedlar.

Hela 1,3 miljarder kronor saknas fortfarande när det gäller de gamla sedlarna. Alltså pengar som ligger kvar i våra plånböcker, presentkuvert, byrålådor och allt-i-allo-lådor där hemma.

För att hitta några av dem gav sig Eftermiddagen ut på sedeljakt.

– Jag har nog ett par hundra spänn i gamla sedlar. Vi diskuterade det i förrgår att vi skulle lämna in dem men det har inte blivit tid till det. Vi får nog hoppa över det, säger Jämjöbon Jonas Jonson. 

Men även om det fortfarande saknas många sedlar så verkar samtidigt många varit på hugget idag. Flera bankkontor i länet vittnar om att det varit ovanligt många kunder som lämnat in gamla sedlar idag. 

– Vi har sett en väldigt stor ökning i våra insättningsmaskiner. Vi har två stycken och de har gått varma, säger Josip Jakesevic från Swedbank i Karlskrona. 

Efter idag så går det fortfarande att lämna in gamla sedlar, men då får du höra av dig till Riksbanken och betala 100 kronor i avgift.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista