Ökade butiksstölder i Blekinge

Stölderna och snatterierna ökar för flera av länets handlare. Förra året gjordes 630 anmälningar av stölder eller snatterier i butiker i länet. Inom ICA tror man att höjda böter kan vara ett sätt att avskräcka från butiksstölder. Torgny Collin är koncernsäkerhetschef på ICA.

Nästan varannan person som anmäls för stöld eller snatteri lagförs. Men böterna borde höjas för att avskräcka och dessutom behövs en attitydförändring inte minst bland yngre människor, anser Torgny Collin.

I slutändan drabbas affärernas kunder som tvingas betala mer för varorna men det kan oxå bli andra allvarliga konsekvenser av butiskstölderna.

- Har man så mycket stölder och svinn så kanske man inte har råd att ha kvar sin personal helt enkelt, säger Torgny Collin.

Enligt brås statistik är ungdomar överrepresenterade när det gäller butiksksstölder. Och att det är tjejer och killar mellan 15 och 20 som står för en fjärdedel av butiksstölderna det förvånar inte när vi frågar bland dom som själva är unga.

- Det kan väl vara att man i gäng vill hävda sig och ha grejer som man egentligen inte har råd med, säger en ungdom i Karlshamn.

Att butikerna genom egna insatser skulle kunna få ner kundstölderna till en acceptabel nivå genom skärpt övervakning, det tror inte Torgny Collin på, utan enligt honom är höjda böter är det enda som kan avskräcka från butiksstölder.