Karlskrona hoppfulla om mer pengar till räddningstjänsten

1:34 min

Det centerpartistiska kommunalrådet Magnus Larsson i Karlskrona är beredd att diskutera mer pengar till Räddningtjänsten i Östra Blekinge.

Vi har tidigare rapporterat att Räddningstjänsten i östra Blekinge slår larm om att man behöver mer pengar från Ronneby och Karlskrona kommun för att kunna ha kvar samma beredskap i framtiden och ha kvar kommunernas deltidsbrandmän.

En uppskattning säger att det årligen skulle behövas ett tillskott på 1,6 miljoner för att klara verksamheten. Något som inte är omöjligt enligt kommunalrådet Magnus Larsson.

– Med tanke på deras budget som helhet, som ju är runt 75 miljoner vill jag minnas, så är det inte så jättestora pengar vi talar om. Dessutom ska de ju fördelas enligt nyckeltal mellan Karlskrona och Ronneby, så det är kanske en miljon det rör sig om för Karlskronas del, och det är väl ändå hanterbara pengar tycker jag, säger han.

Finns det någon möjlighet att få loss extra pengar nu trots att budgeten är lagd?

– Det är klart att finns det väldigt akuta behov så finns det möjlighet att titta på det. Samtidigt så ska vi ju veta att vi måste vara rädda om våra pengar, så det här måste vägas och värderas noga.

För bara några månader sedan tillträdde den nya räddningschefen Anna Henningsson sin post. Nu när hon börjar bli varm i kläderna känner både hon och Magnus Larsson att de är redo att ta tag i den här frågan.

Dialog nästa vecka

– Vi ska träffa henne här i nästa vecka och ta en dialog om de här frågorna, säger Magnus Larsson.

– Och vi ska göra allt vad vi kan för att bedriva en bra verksamhet så att de som vistas i vårt område kan känna sig lugna och trygga, säger Anna Henningsson.

Ronneby kommenterar inte

Ronnebys moderata kommunalråd Roger Fredriksson vill inte föregripa de budgetdiskussioner som nu ska sätta igång i Ronneby och har därför valt att inte kommentera.

– Jag hoppas kunna träffa även Ronneby kommun och diskutera samma sak som vi ska göra med Karlskrona i nästa vecka, så jag ser faktiskt hoppfullt på att vi ska kunna få en organisation och verksamhet som fungerar, säger Anna Henningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista