Nioåringar får ingen skolskjuts - missar undervisning

3:22 min

Flera nioåringar i Karlskrona riskerar att sluta på modersmålsundervisning, eftersom de inte kan ta sig till lektionerna. Enligt reglerna måste de själva ta sig till en annan skola för att kunna delta i modersmål och det kan vara svårt, både för barn och föräldrar.

Enligt Karlskrona kommuns regler ges skolskjuts bara upp till andra klass. Men flera barn som nu börjar i tredje klass vågar inte åka buss själva. Föräldrarna jobbar och kan därför inte skjutsa barnen. Nu funderar flera av föräldrarna på att låta barnen sluta på modersmål. 

– Det skulle i så fall vara första gången han åker buss själv. Han skulle behöva byta buss och det tycker jag är alldeles för komplicerat för honom. Dessutom är det klockan 16.00-17.00 Då kan det vara mörkt när det är höst och ännu mörkare på vintern. Så förmodligen blir det så att vi inte kommer låta honom gå på modersmålsundervisningen, säger Agnieszka Wagner, mamma till Kaspar som precis fyllt nio år.
 
Olika regler i Blekinges kommuner
Blekinges kommuner har alla valt att göra på olika sätt. Sölvesborg och Karlshamn är mest generösa, där får barn skolskjuts om de inte vågar åka själva. I Olofström får man inte skolskjuts till modersmål, men kommunen arbetar aktivt med att be modersmålslärarna åka runt mer, istället för att låta barnen åka mellan skolorna.
 
I Ronneby räknar man på ålder och kilometer. Upp till andra årskurs får man skolskjuts om det är över två kilometer mellan skolan man går på och skolan man ska ha modersmålsundervisning på. Från tredje klass, om vägen är över tre kilometer. Från fjärde klass om vägen är över fyra kilometer och så fram till sjunde klass där man ändrar till över fem kilometer. Allt enligt kommunfullmäktiges beslut från 1980.

I Karlskrona kör man strikt på årskurs. Skolskjuts till och med andra klass, åk själv från tredje klass.

Skolverket kritiserar reglerna
Men Skolverkets jurist Anna Medin gillar inte något av kommunernas lösningar. Hon säger att det är skolan som har ett ansvar för barnen under skoltid och tycker att kommunerna borde pröva varje ärende för sig och inte säga ja eller nej till skolskjuts baserat på ålder, årskurs eller avstånd.
 
– Modersmålsundervisning är ett ämne precis som alla de andra ämnen som ingår i elevens utbildning och där gäller regeln om skolskjuts. Det finns inga åldersgränser utan kommunen ska göra en individuell prövning, Då ska man titta på trafikförhållanden, eventuell funktionsnedsättning eller andra särskilda förhållanden som barnets låga ålder, säger Anna Medin.

Funderar på att ändra
Haidi Thulin som samordnar modersmålsundervisningen i Karlskrona har blivit nedringd av undrande föräldrar som är missnöjda med att barnen inte längre får skolskjuts till modersmålsundervisning, eftersom de fyllt nio år. Hon har inte tid att bli intervjuad men säger till P4 Blekinge att ingenting är hugget i sten och att man nu funderar på att kanske ändra något kring modersmålsundervisningen.

Skolverkets Anna Medin hoppas att kommunernas regler inte leder till att barnen hoppar av från modersmålsundervisningen.

– Jag kan förstå att det här är påfrestande för eleverna och föräldrarna. Man ska komma ihåg att kommunernas beslut om skolskjuts kan överklagas till allmänna förvaltningsdomstolen. Utgångspunkten är ju att undervisningen ska utformas så att alla elever kan delta, säger Anna Medin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista