Barnfrågor i fokus på anstalterna

Alla svenska häkten och anstalter kommer inom kort att få personal med ett speciellt ansvar för barnfrågor. Syftet är att förbättra situationen för barn med föräldrar som sitter i fängelse. På Norrköpingsanstalten sitter trebarnspappan Christer Axelsson, och han välkomnar beslutet.

Det är kriminalvårdsstyrelsen som har bestämt att en barnansvarig ska finnas på alla häkten, anstalter och inom frivården senast den första september i år. Framför allt handlar det om att att underlätta situationen för barn som har en intagen förälder. Tanken är också att det ska leda till mer kunskap om olika regler, till exempel hur man anmäler att ett barn far illa. Men även så enkla saker som att ha bilder i entrén som visar hur en visitation går till. Ulrika Ljungdahl är kriminalvårdsinspektör på Norrköpingsanstalten och hon tycker det är viktigt att man inte glömmer bort de anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista