Kvinna med glasögon
Cecilia Nilsson Foto: Linn Elmstedt/Sveriges Radio

Cecilia förlorade sin dotter i en bilolycka

"Det bara snurrade i huvudet och jag började slå på polisen och på köksbordet"
21 min

Sent en septemberkväll för snart två år sedan fick Cecilia Nilsson i Sölvesborg ett besked som vände upp och ner på hela hennes tillvaro. Hennes dotter Anna hade omkommit i en bilolycka och lämnade efter sig man och en liten flicka som dagen därpå skulle fylla tre år.

Minnet från de första timmarna efter beskedet är dimmigt för Cecilia, men tack vare mötet med en engagerad präst fick familjen hjälp om hur de skulle berätta för Annas dotter Ebba att hennes mamma omkommit.

– Han var noga med att vi skulle vara ärliga och säga precis som det var. Först trodde hon inte på oss, men sen blev hon tyst i flera timmar.

Och trots att det gått snart två år så tror Cecilia att Ebba fortfarande väntar och hoppas på att hennes mamma ska komma tillbaka, och hon ställer många frågor till sin mormor.

– Vi pratar mycket om Anna, om vad hon var duktig på, jag visar henne Annas kläder och hon undrar om hennes mamma har bikini i himlen om sommaren, eller om hon får presenter när hon fyller år.

Hur har det varit att behöva vara stark inför Ebba längs vägen?

– Från början var det väldigt tufft, jag kände att jag inte räckte till och var den där bästa mormorn, men på nåt sätt så kom en inre urkraft som sa att om inte Anna är här, så måste jag vara det. Sen har hon en underbar pappa som är hennes idol just nu.

Sen ett år tillbaka träffar också Cecilia andra som varit med om liknande genom föreningen "Vi som förlorat ett barn" och det har betytt mycket.

– Det är så skönt att komma dit och få säga rakt ut vad man känner och att andra faktiskt lyssnar på det.

Hur mår du idag?

– Det är knappt så jag kan med att säga det, men idag mår jag bra, fast jag lever inte som jag gjorde innan. Nu gör jag bara sånt jag tycker är kul och som tillför min själ någonting.


Lyssna på hela Cecilias berättelse i ljudklippet ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".