En hög med nya sedlar. Bild: Riksbankens pressarkiv
Bild: Riksbankens pressarkiv Foto: Kommuner tjänar på att låna pengar. Foto: Riksbanken

Blekinge får betalt - för att låna pengar

Ekonomichef: Det här säger vi inte nej till
1:33 min

Kommunerna får betalt för att ta banklån. Bara i Blekinge tjänar de över en och en halv miljon kronor på minusräntan i år.

Sölvesborgs kommun har lagt om två av sina lån och fick den något märkliga räntan 0,08 procent. Det betyder att förutom själva lånet på 20 miljoner kronor så får kommunen också betalt för det här lånet, drygt 15 000 kronor i år. 

– Jag har aldrig varit med om detta tidigare. Det känns ju konstigt att få tillbaka pengar men jag får ju vara glad. Får vi betalt för att låna så säger vi ju inte nej, säger Bo-Inge Nilsson, ekonomichef i Sölvesborgs kommun.

Nära två miljoner för att låna
I år får Blekinges kommuner 1,7 miljoner kronor för de lån som de nu har med minusränta. Och i hela landet har kommunernas och landstingens egen bank, Kommuninvest, betalat ut drygt 63 miljoner kronor i år.

– I dagsläget är det verkligen så att alla har möjlighet att få en negativ fast ränta på två års bindningstid. Det här är ett mycket speciellt läge för alla, säger Björn Söderlund, utlåningschef på Kommuninvest.

Tog bort golv
Kommuninvest hade tidigare, precis som de vanliga bankerna, ett golv för hur låg räntan kunde bli. Men när minusräntan såg ut att bli kvar så plockades det bort och plötsligt kan kommuner och landsting nu få betalt för att låna.

– Men det är inget som påverkar vår lönsamhet eftersom vi, i vår tur, lånar upp till ännu större negativ ränta, säger Björn Söderlund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".