Sara Thörnquist
Sara Thörnquist på Ronneby Stadsbibliotek tycker det är allvarligt att vi läser mindre. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Allt färre lånar böcker på biblioteket

"Allvarligt att vi läser mindre"
3:22 min

Det lånas allt färre böcker och utlåningen i Blekinge är nu rekordlåg.
Men på stadsbiblioteket i Ronneby jobbar man aktivt för att få barnen att upptäcka glädjen i en bok.

Att det lånas färre böcker visar statistik som Svensk Biblioteksförening precis presenterat. I snitt lånades det ut sex böcker per person förra året i Blekinge vilket kan jämföras med drygt åtta böcker för fem år sedan.

– Det är viktigt att man lär sig språket genom att läsa, säger Sara Thörnquist på Ronneby Stadsbibliotek, som tycker det är allvarligt att vi läser mindre.

I Ronneby försöker man locka fler barn. Det handlar om att bjuda in barnen från att de är spädbarn och att bjuda in föräldrar från BVC.

Bland dem som besöker biblioteket i dag är Linda Haraldsson och sonen Olle och hon uppskattar biblioteket och alla böcker.

– Det är bra på många vis, både som kunskap men också som en mysig stund. När de är små läser jag för dem och när de är större läser de själva.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".