En hand som gör linor av vitt pulver på ett bord.
IVO tycker inte att det är ok att narkotikadömda får arbeta med barn och unga. Foto: Eeg, Jon/TT.

Återfallsförbrytare får arbeta med barn och unga

"Så länge de inte är dömda för sexuella övergrepp"
2:27 min

En person som nyligen dömts för flera bedrägerier och narkotikabrott får arbeta med ensamkommande flyktingbarn på HVB-hem i Karlshamns kommun. 

Något som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tycker är mycket olämpligt. Men kommunen sätter gränsen vid sexualbrott.

– Den stora anledningen till att ta ut utdrag ur belastningsregistret är att få information så att de inte är dömda för sexualbrott, säger Lavona Johansson, verksamhetschef inom omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun.

I det här fallet har personen gjort ekonomiska bedrägerier och narkotikabrott, den här personen är återfallsförbrytare är det lämpligt att en sådan person arbetar med ensamkommande flyktingbarn?

– Man kan aldrig säga ja eller nej i det här fallet. Enhetschefen har gjort en bedömning utifrån raden av brott och när i tiden och bedömt att den här personen är lämplig, säger Lavona Johansson.

Kritiserat Karlshamn
Enligt IVO måste alla som ska arbeta med barn och unga lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. IVO har tidigare i år kritiserat två HVB-hem i Karlshamns kommun för att de haft anställda som inte lämnat in utdrag ur belastningsregistret.

Fyra personer blev då avstängda tills de lämnat in de här uppgifterna och enligt enhetschefen på utredningsenheten för ensamkommande flyktingbarn i Karlshamn, Emma Käll Carlander, fanns det inget anmärkningsvärt i deras utdrag ur belastningsregistret.

Vilket i Karlshamns kommuns tolkning betyder att det kan finns ekonomiska brott och narkotikabrott. Men så länge det inte handlar om sexuella övergrepp så är man lämplig att arbeta med barn och unga. Men IVO gör en annan tolkning.

– Nej, en sådan generell förhandsbedömning tycker jag inte att man kan göra som arbetsgivare varken i privat eller kommunal verksamhet. Narkotikabrott, våldsbrott och även rattfylla eller fortkörning gör att barnen riskerar att fara illa och det är sådant man måste ha i åtanke inför en anställning, säger Joonas Terje, enhetschef vid avdelning Syd på IVO.

Ska undersöka saken
När socialnämndens ordförande i Karlshamn, Jan-Åke Berg, får höra att trots att kommunen visste så lät man återfallsförbrytare arbeta med barn och unga i kommunen, blir han förvånad:

– Vi har ju en policy att man ska ha utdrag ur polisregistret, med det är givetvis så att man ska ju inte ha någon plump alls i protokollet. Det här är helt nytt för mig. Jag ska förhöra mig om detta. Sen får vi kika på det här givetvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".