Aspöfärjan vid färjeläget i Karlskrona.
Det har varit "nära ögat" flera gånger mellan marinens fartyg och Aspöfärjan. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Nära ögat flera gånger mellan färja och örlogsfartyg

"Onormalt får inte bli normalt"
1:21 min

Att marinens fartyg och Aspöfärjan kör nära varandra har blivit något av en rutin. Det visar Försvarets egen utredning efter sommarens kollision.

Det var den sjätte maj som Aspöfärjan körde in i sidan på Marinens HMS Carlskrona.

Brottsutredningen efter olyckan las i går ner av åklagaren, men han så väl som Trafikverket har kommit fram till att olyckan orsakades av Aspöfärjan men att det berodde på att autopiloten på Aspöfärjan inte kopplader ur automatiskt och att färjan därför inte kunde bromsa.

Farlig väg
Marinens utredning visar att det varit nära ögat flera gånger, men att det inte rapporterats.

– Det kan bli så här när man möter varandra på havet ofta, men det är en farlig väg om det onormala blir normalt, säger Jimmie Adamsson som är informationsansvarig på Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona. 

Åtgärda problemet
För att undvika framtida olyckor vill nu Marinen att alla incidenter rapporteras in. Men, ytterst handlar det om att göra något åt problemet med fartyg som kör nära varandra och därför ska man nu ta en kontakt med Trafikverket som är den myndighet som ansvarar för färjetrafiken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".