Ulf Åhman som är vd för Sloect Power tillsammans med Rodeby Elverks vd Per-Gunnar Johansson.
1 av 2
Ulf Åhman som är vd för Sloect Power tillsammans med Rodeby Elverks vd Per-Gunnar Johansson minuter innan parken officiellt skulle invigas. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Solpaneler
2 av 2
2070 solcellsmoduler redo att producera el. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Blekinges största solcellspark är invigd

"Just nu en av de största"
4:16 min

I Bostorp, norr om Rödeby, invigdes idag drygt 3 400 kvadratmeter solpanel som årligen producerar lika mycket el som 60 villor gör av med.

Vädret hade knappast kunnat vara bättre då länets största solcellspark idag invigdes. Trots att vi närmar oss mitten av september producerade solpanelerna 400 kilowatt, vilket är två tredjedelar av maxkapaciteten.

Många soltimmar
Anläggningen har kostat 6,5 miljoner kronor att bygga och av de pengarna har staten bidragit med 1,2 miljoner kronor i bidrag.

– Det här är just nu en av landets fem- sex största anläggningar och förutsättningarna med många soltimmar är goda, berättar Ulf Åhman som är vd för Solect Power som är företaget som byggt anläggningen.

Fler anläggningar
Per-Gunnar Johnsson som är vd för Rödeby Elverk som är elbolaget som äger parken säger att det här känns toppen och att det kan vara fler anläggningar på gång.

– Det är ju så att har man byggt en så vill man ha mer, säger Per-Gunnar Johnsson som i nuläget inte vill avslöja mer.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".