Kjell Johansson.
Kjell Johansson, boende i Lönsboda är en av dem som drabbats av vattenbrist i sin privata brunn. Foto: Foto: Niklas Sandberg/Sveriges Radio

Brist på vatten i privata brunnar

Verksamhetschefen: Det har regnat för lite
1:35 min

I Blekinge och nordöstra Skåne har flera invånare med egen brunn haft stora problem med låga vattennivåer den senaste tiden.

Kjell Johansson bor i Lönsboda och är en av dem som har upplevt en brist på vatten under sommaren.

– Det har varit mycket problem med vattnet till huset. Dels för att kunna duscha och gå på toaletten, säger Kjell Johansson.

Regnvatten
För att lösa problemet har han och hans grannar fått fylla tunnor med regnvatten som har fått stå under stuprännorna till husen.

– Vi har tack och lov här hos mig haft tillräckligt med vatten för att kunna tvätta oss lite och kunna diska.

Utöver nordöstra Skåne är även personer med privata brunnar i Blekinge, delar av Kronobergs län och på Öland och Gotland drabbade av de låga vattennivåerna.

Regnat för lite
Problemet uppmärksammades redan i våras av Skåne Blekinge Vattentjänst, SBVT. De kommunala vattenanläggningarna har inte drabbats dock tack vare djupt borrade borror.

Förklaringen till problemet med det privata brunnarna är inte allt för komplicerad, enligt Lars Svensson som är verksamhetschef för produktion på SBVT.

– Det har regnat för lite helt enkelt. En brunn som sinar beror oftast på att den är för liten eller har för dålig kapacitet. Det man kan göra är att antingen göra en bättre brunn eller så ser man till att få kommunalt vatten och avlopp om det är möjligt, säger Lars Svensson.

Fotnot: Borror är namnet på de schakt som skapas efter borrning för att komma åt de underjordiska vattentillgångarna/grundvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".