Tio stycken seglare i bladande åldrar står på en brygga i solsken.
1 av 3
En fimp tar tre år att försvinna ur havet, och en petflaska tar flera hundra år. Karlskrona Jolleklubb ser till att plocka upp skräpet istället. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
David Ohlsson står i en park.
2 av 3
Tonåringar är nog dem som skräpar ned mest, tror David Ohlsson. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio
Eva Södergren står på en brygga.
3 av 3
I två timmar går de runt och letar efter skräp på Långö. Förra veckan var det studentviken som fick sig en omgång. Eva Södergren är en av arrangörerna och assisterande tränare i Karlskrona Jolleklubb.

Seglare städar för ett renare hav

"Tonåringar skäpar ned mest"
1:29 min

Om du såg seglare i gula längst med stränderna på Långö igår var det Karlskronas Jolleklubb som städade. Anledningen är att de vill ha en renare skärgård.

Cykelvrak, bildäck, kedjor, en gammal behå, tofflor, kalsonger, mycket fimpar och en gammal tvättmaskinstrumma. Det går verkligen att fynda när man ger sig ut på skräpjakt längs med Blekinges stränder.

David Ohlsson är en av de som var ute och plockade skräp längst med Långö i Karlskrona igår. Han tycker det är viktigt att rädda naturen.

– Vi hittar allt möjligt, så det är rätt så kul. Det konstigaste jag har hittat är halva mobiltelefoner, säger han.

Strandens dag en stor internationell satsning för att göra havet renare. Bara i Sverige deltar mer 1500 idrottare från hela landet, och ungefär tio av dem kommer från Karlskrona Jolleklubb.

Utöver att belysa hur viktigt det är att plocka upp skräpet efter sig får också klubben ett bidrag från projektet Städa mera, som bland annat idrottens miljöorganisation står bakom.

– Barnen tycker det är jättespännande. Det är som en skattjakt, man vet aldrig vad man hittar, säger Eva Södergren, assisterande tränare på Karlskrona Jolleklubb.

I två timmar är de ute och gör stranden finare och sedan avslutas dagen med fika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".