En polisbil sedd från sidan.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Skottlossning och helikoptrar när polisen terrorövar

"Dagens övning är en gisslansituation"
1:48 min

I dag och i morgon kan du höra skottlossning, se militärhelikoptrar och många poliser. Det är polisen i södra Sverige som genomför en stor övning.

Syftet är att stärka förmågan att hantera ett terrorattentat.

Övningen, en gisslansituation, påbörjades på morgonen i Västra hamnen i Malmö och vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Men hur mycket den kommer att märkas i Blekinge kan inte Robert Loeffel, presskommunikatör för polisregion Syd, säga. 

– Övningen flyttar sig dynamiskt efter vad som händer i den.

Skottlossning med lös ammunition kan förekomma på vissa platser och såväl polisens som Försvarsmaktens helikoptrar ingår i övningen.

De testar det regionala responssystemet och regional ledningsförmåga vid ett oförutsett terrorattentat. Även nationella operativa avdelningen, NOA, och det nationella insatskonceptet, NIK, deltar i vissa delar av övningen.

I region Syd, där Blekinge ingår tillsammans med Skåne, Kalmar och Kronoberg, kommer övningen att utspela sig på olika platser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".