Pengar i en plånbok
Länets kommuner och landsting får dela på över 260 miljoner kronor. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Inga Blekingesatsningar i budgeten

"Fria tyglar"
0:39 min

När budgeten för nästa år i dag presenterades gick det inte att hitta unika satsningar på Blekinge. Men länet får ändå ta del av en del av de stora satsningarna.

Den kanske tydligaste satsningen som berör Blekinge är de tio så kallade "välfärdsmiljarderna" som årligen ska betalas ut fram till 2021 om regeringen får som den vill.

Under 2017 får länets kommuner och landsting dela på just över 260 miljoner kronor. 

Pengar till skolan
Pengarna får användas relativt fritt inom området välfärd, men Marie Granlund (S) som idag presenterade budgeten på en pressträff i Karlskrona, är övertygad om att en stor del av pengarna kommer att gå till skolan.

– Skolan dras med låga resultat och vi har samtidigt ett behov att satsa på skolan då många nyanlända ska utbildas.

Korvetter till varvet
Några försvarssatsningar som berör länet syns inte. Sedan tidigare är det känt att två korvetter byggda på Karlskronavarvet under tidigt 90-tal ska modifieras.

Nu säger man att det arbetet ska inledas under 2018 och det är ett jobb som i högsta grad kommer att intressera Saab-Kockums.
Så fördelas pengarna i Blekinge

Karlskrona: 54,5 mnkr
Ronneby: 45,7 mnkr
Karlshamn: 31,1 mnkr
Olofström: 21,9 mnkr
Sölvesborg: 14,8 mnkr

Landstinget: 95,2 mnkr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".