Projektledaren Carina Emma öppnar dörren till Panncentralen och ler.
På Panncentralen ska föräldrar från andra länder få stöd så att deras barn kan må bra. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Öppnar dörr för hundratals föräldrar

"Här kan vi tala om allt"
1:40 min

Runt 750 nyanlända barn i Karlskrona ska få chansen till en bättre psykisk hälsa - genom sina föräldrar. I den gamla Panncentralen i Kungsmarken startar nu ett projekt som ska få barn och unga att må bättre.

I områdena Kungsmarken, Gullaberg och Marieberg i Karlskrona bor 750 barn i familjer som är nyanlända till Sverige.

Bland asylsökande och nyanlända i Sverige bedöms nära 30 procent lida av psykisk ohälsa. Ännu några fler behöver stöd för att inte hamna där.

Ska sjuda av liv
Och nyckeln till att hjälpa de barn som mår dåligt är att nå deras föräldrar. Och det är på Panncentralen, i projektet Föräldrastöd för nyanlända, som det ska ske.

– Vi vill att det ska sjuda av liv. Vi vill ha kvinnor som lagar mat, sambakurser, svenskakurser men framför allt samtala om barns hälsa, säger Carina Emme, projektledare för Föräldrastöd för nyanlända.

– Vi hoppas att den här mötesplatsen är mer neutral. Här ska vi kunna tala om allt, säger hon.

Kan växa
På Panncentralen ska föräldrarna, förutom att bara träffas, få prata om vad det innebär att vara förälder i ett nytt land. Men också ställa frågor om var man vänder sig i olika situationer. Helt enkelt få det där nätverket som behövs.

Föräldrastödet ska pågå i tre års tid, men kan växa om det blir lyckat.

– Fungerar det bra så vill vi ju gärna sprida det till resten av länet, säger Carina Emme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".